Sanna Kaper

Ik ben Sanna Kaper. In 1994 ben ik afgestudeerd als tweedegraads teken docente, aan de Hogeschool van Amsterdam. Na mijn opleiding heb ik op de kunstacademie in Den Haag een post hbo illustratie-opleiding gevolgd. Toen mijn oudste dochter in 1997, en de tweede in 1999, werd geboren heb ik er bewust voor gekozen een aantal jaar fulltime voor de kinderen te zorgen.

In die periode ben ik wel altijd creatief bezig gebleven, onder andere met het beschilderen van meubels en andere gebruiksvoorwerpen. En ook met het maken van illustraties.

Altijd zoekend naar mooie bruikbare spullen in kringloopwinkels, rommelmarkten en op Koninginnedag stuitte ik op een gegeven moment op een wollen deken en die inspireerde me meteen. Begin 2010 besloot ik om hier serieus mee aan de slag te gaan. Vanaf maart 2010 heb ik een atelier gevonden in Aalsmeer waar de inspiratie letterlijk en figuurlijk de ruimte heeft gekregen. Het begin van VieJaLee!

Ik heb een innerlijke drive om mooie dingen te willen maken, waar anderen van kunnen (mee) genieten.
Ik hou van de beleving en het gevoel wat de wollen dekens geven. Het tastgevoel; de textuur van de dekens. De zachtheid, de aaibaarheid, de warmte, de ruwheid, soms ook het kriebelen van de wol op je blote huid en natuurlijk de verscheidenheid aan kleuren en patronen.
Ook de herinneringen aan vroegere tijden, een gevoel van herkenning en de nostalgie die het oproept bij mensen vind ik een extra aspect waardoor het werken met de wollen dekens mij nog iedere dag inspireert. Wie heeft eronder geslapen, welke dromen hebben ze gedeeld, welke verhalen zijn er verteld..

Daarnaast is het hergebruiken van dit prachtige materiaal een belangrijk onderdeel. Sommige dekens zijn meer dan 60 jaar oud en nog steeds goed van kwaliteit! Als tegenhanger voor de wegwerpmaatschappij van de tijd waarin we nu leven en alles snel en nieuw moet zijn, vind ik het heel fijn om te laten zien dat er nog heel veel mooie dingen gemaakt kunnen worden van de dekens van weleer.

De beperking van het formaat van de dekens is een ander leuk aspect. Als de deken op is, is het klaar, en weet ik nooit zeker of ik eenzelfde exemplaar nog een keer zal kunnen vinden.
Bij sommige dekens is het extra jammer als ze op zijn, door de bijzondere kleur of het mooie patroon.
Daarentegen word ik ook nog steeds regelmatig verrast met exemplaren die nieuw voor me zijn, wat natuurlijk ook weer allemaal nieuwe inspiratie geeft!

Wol is een natuurlijk product en heeft een aardend effect. Het helpt je te verbinden met de energie van de aarde, wat je meer ontspannen maakt.
Dit is een mooi extra gegeven voor de meditatiekussens die ik o.a. maak.